2016. július 6., szerda

Madárka, madárka


Majdnem megsajnáltam azt a szegény, ártatlan madárkát, aki/ami kis híján prédája lett egy tucat "sápadtarcú", az objektivitás fegyvereivel (is) felszerelt árgus szemmel figyelő, "leskelődő" vadásznak/kritikusnak, olvasónak/ ...
Hogy nagyon extrém bosszút talált ki ellenük? Hát...kinek milyen lehetőségei, képességei vannak. Ez a madárka "kétségbeesésében" a szembepisit választotta.
Kemény...

De idővel azt kellett észlelnem, hogy a szöveg csalódásból, elkeseredettségből(?) fakadó ironikus, mondhatni már bántó hangneme szinte légiesnek hat a későbbi, hozzá/alá fűzött reakcióihoz képest. Kár, hogy nem vette észre a kis madár: szembe fúj(t) a szél.
*

A szöveg:

H.R.L.től:  http://dokk.hu/ajanlat.php?vid=40580
*

Egy Szerkesztő reagálása a "vita" kapcsán...
(Madár vagy sem, létező szó vagy sem a kufirc...Eredetileg ez volt a probléma!!!):

http://dokk.hu/forum2/forum.php?forum=SG9ydsOhdCBSYW3Ds25hIExhdXJh&talalat=184958&kiemel=x

Sajnos nem derül ki...egyáltalán nem a "problémáról": a kufirc szó létjogosultságáról ír....Létezéséről sehol nem lelhető fel egyértelmű bizonyíték.
*
...de engem is érdekelt, ezért megosztom, hogy már jóval a szerkesztői (H.S.) reagálás(a) előtt 
én is végig böngésztem a netet, mert számomra is ismeretlen volt ez a szó olyan értelemben, ahogy L. használta. Sehol az égadta világon nincs - így a Néprajzi Lexikonban sincs - utalás arra, hogy a kufirc madárfajta...
De a "Gyakori kérdések.hu" oldalán megtaláltam szinte szó szerint:
"Ez egy elég félre érthető szó az ember hajlamos valami szexuálisra gondolni a hallatán de igazából egy ritka erdei madár amely érdekes hangjáról kapta a nevét. Sok ember szereti őket nézegetni ezt hívják kufircolásnak. B.K"
http://www.gyakorikerdesek.hu/szexualitas__egyeb-kerdesek__2812274-mi-az-a-kufirc

Azt viszont nem hinném, hogy mindent el is kell fogadni, ami ott megjelenik. Időnként sajnos
"szívatják" az olvasókat. :(

*
H.R.L. másik utalása:

http://dudenbuch.blog.hu/2009/07/19/kufircol

de itt sincs szó a kufircról, mint madárról.

...és itt - amire még hivatkozott H.R.L. -  sincs ilyen:

http://mek.oszk.hu/cgi-bin/pallas.cgi?mezo=cimszo&search_for=kufirc
Idézem az oldalon megjelent szöveget:

"a keresett szó: kufirc a címszó mezőben

kufirc kifejezés nem létezik, kuf... kezdetû szavak azonban vannak:
kufara
kufe
kuferces
kuff
kufra
kufstein
kuftgari
kufárkodás"
*

2016.07.07.17:30

Már minden irányból körbe lett járva a vitát generáló "kufirc" szó, de az eredeti problémától, hogy az madarat jelent-e egyre távolabb kerülünk. Mert a kufircolás és ahhoz hasonló, ma már kevésbé ismert szó létezésére felhozott példák egyáltalán nem bizonyítják, erősítik meg hogy olyan szó is létezik, hogy kufirc, illetve nem bizonyítják, hogy az, -ahogy a szerző használta és jelezte - madarat jelent(ene). Mindenesetre nem állok be a leskelődők sorába...nehogy szembe találjon.... :) ...mert van egy olyan érzésem, tudom kik a sápadtarcúak és kik a másképpen gondolkodók. (Persze ez utóbbiban - a vers értelmezésében - akár én is tévedhetek.)